Boşanma Davaları

Boşanma davası, evlilik birliğinin mahkemenin kararıyla sona erdirilmesi için anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki farklı şekilde açılabilir.

Boşanma davasına Aile Mahkemesi’nde bakılır. Boşanmak isteyen taraflardan biri iki nüsha dava dilekçesi, varsa eklemek istediği belgeleri ve nüfus cüzdan fotokopisini ekleyerek Aile Mahkemesi’nde boşanma davası açabilir. Boşanma davası dilekçesi, boşanma sebeplerini, bu sebeplerin nasıl ispat edileceğini, tanıkların ad-soyad ve adreslerini, tarafların evlilik birliğinin devam ettirmelerinin neden mümkün olmadığına ilişkin açıklamaları da içermelidir.

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma davası, Medeni Kanun m.161-m.166 arasında düzenlenen hem “genel” hem de “özel” boşanma sebeplerine dayanılarak açılabilir:

  1. Çekişmeli boşanma davasında genel boşanma sebepleri: örneğin, şiddetli geçimsizlik sürekli tartışma, tehdit, hakaret, şiddet, güven sarsıcı davranışlar, cinsel ilişkiden kaçınma, eşi doğal olmayan yoldan cinsel birleşmeye zorlama, eşlerin aile bireylerine kötü davranması, hakaret etmesi, kıskançlık, evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibievlilik birliğinin temelinden sarsılması neticesine yol açan, her olayda ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken sınırsız sayıda neden “genel boşanma nedenleri” arasında yer alabilir. Genel boşanma nedenleri, evlilik birliğini temelinden sarsan her türlü olay olarak tanımlanabilir.
  2. Özel boşanma sebepleri ise; Medeni Kanun’da sınırlı sayıda belirlenmiştir. Kanunda belirlenen bu nedenler dışında özel boşanma sebebine dayalı dava açılamaz. Özel boşanma sebeplerine dayalı çekişmeli boşanma davası açan eş, sadece özel boşanma sebebini ispatlamakla yükümlüdür. Karşı tarafın kusurlu olduğunu ispat yükümlülüğü yoktur. Özel boşanma sebeplerine dayanan çekişmeli boşanma davası açma sebepleri şunlardır:
  • Zina (aldatma)
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
  • Terk
  • Akıl hastalığı

Çekişmeli boşanma davasında sadece boşanma sebepleri değil, boşanmada hangi tarafın daha kusurlu olduğu, maddi ve manevi tazminat, nafaka, velayet, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi konularda çekişmenin yaşandığı bir dava türüdür.

Önemle belirtmek gerekir ki, taraflar arasında katkı, katılma payı alacağı, ziynet alacağı gibi hususlarda çekişme var ise bu mal rejimi davasına konu edilecek ayrı bir taleptir. Boşanma davası ile birlikte işbu taleplerin sunulması halinde mahkeme mal rejimi davası yönünden davayı tefrik (ayırma) kararı vererek, başka bir esasta görecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davası, taraflar arasındaki evlilik birliliğinin en az bir yıl devam etmiş olması şartıyla, tarafın serbest iradesini taşıyan anlaşmalı boşanma protokolünü imza ederek, bir tarafın davacı olacağı dava olarak gündeme gelir.  .

Çekişmeli boşanma davasında uygulanan usuller anlaşmalı boşanma davasında uygulanmaz; yani karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi veya ön inceleme aşaması gibi aşamalar geçilerek doğrudan duruşma günü verilir. Tarafların hazırlayarak imzaladığı protokol aile mahkemesi hakimi tarafından duruşmada onaylanarak boşanma kararı verilir. Bu nedenle genelde bir celsede sonuçlanmaktadır.

Dikkatle takip edilmesinde tarafların hukuki menfaati bulunan boşanma davalarının alanında uzman bir avukatla takip edilmesi, hak kayıplarını önleyebileceğinden; alanında uzman kadromuz ile boşanma davalarında da sizlere hukuki destek sağlamaktayız.

 

You may also like...

Call Now Button
× Whatsapp