Trafik Kazası Nedir?

Trafik Kazası Nedir?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 3. Maddesi’ne göre trafik kazası; “Karayolları üzerinde bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve zararla sonuçlanmış olaydır.”

Trafik kazaları ülkemizde her yıl binlerce insanın canına mal olmaktadır. Gerek sürücü hataları gerek yolların durumu gerekse dikkatsiz yayalar her yıl yüzlerce kazaya sebebiyet vermektedir. Karayolları Trafik Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Borçlar Kanunu bu konuda ağır yaptırımlar öngörse de bu yaptırımların hiçbiri bu kazaların önüne geçememekte ve maalesef binlerce kişi ciddi zararlara uğramaktadır. İşte burada, bu tür kazalardan kaynaklanan maddi ve manevi zararların tazmini sorunu ortaya çıkmaktadır.

Sizler de bu konuda kafanıza takılan soruları sormak ve söz konusu zararlarınızın tazmini için profesyonel yardım almak isterseniz sayfanın en altında bulunan kısımdan sorularınızı sorabilir ve büromuzun iletişim bilgileri kısmından bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

TRAFİK KAZASI OLMASI HALİNDE NE GİBİ HAKLARINIZ VARDIR; 

 

1-Maddi tazminat; ( Sigorta şirketlerine başvurarak poliçe teminatları dahilinde zararlarınızı karşılama imkanı vardır…) Bu tazminata; tedavi giderleri, çalışamamaktan dolayı kazanç kaybı, sakatlık varsa maluliyet tazminatı, ölüm varsa destekten yoksun kalma tazminatı, araç ticari taksi, minibüs gibi ise aracın çalışamadığı günlere ait kazanç kaybı, aracın kaza geçirmesi sebebiyle araçta olan değer kaybı, hasar bedeli vs. dahildir.

2-Manevi tazminat; (Ruhsal bütünlüğünüz bozulduğu için üzüntünün biraz olsun giderilmesi, suçlunun cezalandırılması için verilmektedir. Manevi tazminat belirlenirken; tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının dikkate alınarak belirlenir. Son zamanlardaki Yargıtay içtihatları, sorumlunun kusurlunun caydırılması için tazminat miktarlarının artırılması yönündedir.)

Trafik kazası aynı zamanda iş kazası ise SGK dan maluliyet aylığı ve kazaya sebep olan kişiden aynı zamanda da işverenden maddi manevi tazminat alınabilmektedir.

2.Ceza davası Yaralanma, ölüm hallerinde polis, savcılık, mahkeme aracılığıyla hakkınızı aramalısınız. (Olay sonrası tanıklarınızı bildirip dinletmeniz lehinizedir.) Trafik kazasında yaralanma varsa 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 89. maddesi uyarınca kazanın oluşumuna sebebiyet veren kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bir trafik kazası sebebiyle, meydana gelen zararlarınızın tazmini amacıyla sorumlulara karşı açılacak davalar ile ilgili her türlü soru ve sorununuz ile alakalı 0 (543) 418 08 46 numaralı canlı destek hattımız; 0 (312) 418 08 45-46 numaralı sabit hatlarımızdan ofisimiz, alanında uzman kadromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

You may also like...

Call Now Button
× Whatsapp